Filmer - inklusive TV och dokumentärer

james dean filmpostersEn översikt över filmer med eller om skådespelaren James Dean.

TV

Reklamfilm för Pepsi (1950)

Spelfilmer

Öster om Eden - Den första filmen. James Dean spelar en känslig och vilsen ung man som försöker imponera på sin omgivning och framkalla starkare sympatier från sin far.

Ung rebell - Med denna film bildas en ny skola i hur ungdomsdraman gestaltas på film och James Dean förstärker här sin position som en populärkulturens ikon.

Jätten - James Dean gör ett komplex porträtt av en fattig grabb som blir en rik man efter borrat olja ur marken.

Dokumentärer

James Dean Remembered Amerikansk TV-dokument från 1974. Medverkar gör bland annat Natalie Wood, Leonard Rosenman och Sammy Davis Jr.

The James Dean Story En dokumentär från 1975 av bland annat Robert Altman som berättar historien om James Dean. Intervjuer med Deans fabror och faster och flera andra som kände Dean.

James Dean - Om en filmlegend En film som berättar om James Deans liv med hjälp av dramatiseringar, fotografier och intervjuer. Bland annat medverkar Natalie Wood och Dennis Hopper.

Spelfilmer baserade på James Deans person

james franco i james deanJames Dean En film från 2001 som gjordes för TV där James Franco spelar Dean och utseendemässigt är mycket lik. I filmen som regisserats av Mark Rydell gestaltas Deans liv: vi får se hur James letar auditions och umgås med andra unga aspirerande skådespelare. Vidare hur hans excentriska person fungerar vid auditions, i repetitionerna för The Immoralist samt under de tre Hollywood-filmerna.

James Franco - med ett passande förnamn - klarar sig väl i rollen, han är som sagt mycket lik sin karaktär och har dessutom lagt till sig med en del av Deans kroppsspråk. Även filmen som helhet lyckas ge en relativt autentisk bild av Dean och dennes omgivning.